ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ .
ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΔΟΚΙΜΕΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΑΡΡΑΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ.
α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΗΣ
ΣΚΟΠΟΣ
Η μέθοδος αυτή περιγράφει τη διαδικασία εκτέλεσης της δοκιμής κάθισης σκυροδέματος.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ
- Σετ κώνου κάθισης
- Σέσουλα
- Μυστρί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Τα δείγματα θα λαμβάνονται στη θέση εκφόρτωσης του αυτοκινήτου μετά την εκφόρτωση του ενός τρίτου του φορτίου του αυτοκινήτου.
Διαδικασία Ελέγχου
1-3: Το σκυρόδεμα διαστρώνεται σε τρεις ισοϋψείς στρώσεις πάχους 10 cm η κάθε μία. Κάθε στρώση δονείται με την ειδική ράβδο Φ16 μήκους 60 cm με στρογγυλεμένα άκρα, με 25 χτυπήματα ανά στρώση. Κατά τη δόνηση προσέχουμε η ράβδος να μην εισέρχεται στην προηγούμενη στρώση παρά μόνο 1-2 cm. Τα χτυπήματα γίνονται ομοιόμορφα στο κέντρο και στην περιφέρεια.
4-5: Όταν συμπυκνώσουμε και την τρίτη στρώση επιπεδώνουμε την τελική επιφάνεια ελαφρά με μυστρί και καθαρίζουμε το σκυρόδεμα που έχει πέσει έξω από τη μήτρα στη βάση του κώνου, και βάζουμε τα χέρια μας στα δύο χερούλια της μήτρας, μετακινούμε τα πόδια μας από τα μεταλλικά «αυτιά» της βάσης του κώνου και ανασηκώνουμε κατακόρυφα τον κώνο προς τα επάνω με σταθερή ταχύτητα, μέσα σε 5-10 sec.
6: Αναστρέφουμε τον κώνο δίπλα από το δείγμα, τοποθετούμε επάνω του οριζόντια τη μεταλλική ράβδο συμπύκνωσης και με ένα μέτρο μετράμε την απόσταση του κάτω μέρους της ράβδου από το υψηλότερο σημείο της επιφάνειας του σκυροδέματος.
Κάθιση ορίζεται η απόσταση του κάτω μέρους της ράβδου από το υψηλότερο σημείο της επιφάνειας του κώνου του σκυροδέματος και εκφράζεται σε εκατοστά.
Σε όλο το διάστημα που συμπυκνώνουμε το σκυρόδεμα και καθαρίζουμε τον κώνο, πατάμε τα μεταλλικά «αυτιά» στη βάση του κώνου ώστε να είναι σταθερός και ακίνητος.
β. ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
Αντικείμενο της μεθόδου αυτής είναι να περιγραφεί ο τρόπος παρασκευής και συντηρήσεως των δοκιμίων σκυροδέματος για τον προσδιορισμό της συμβατικής αντοχής του σκυροδέματος για την εκτέλεση μελετών συνθέσεως σκυροδέματος και για τον προσδιορισμό της πορείας αντοχής του σκυροδέματος του έργου.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ
- Μήτρες σκυροδέματος (15 x 15 x 15) cm
- Δονητής μάζας
- Ράβδος συμπυκνώσεως διαμέτρου 16 mm, μήκους 600 mm, με στρογγυλεμένα άκρα
- Μεταλλική σέσουλα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Επαλείφονται οι μήτρες σκυροδέματος με λεπτό στρώμα ορυκτελαίου.
- Η συμπύκνωση θα ξεκινάει αμέσως μετά την τοποθέτηση του σκυροδέματος στη μήτρα και θα γίνεται με:
- Με δονητή μάζας, όταν η κάθιση του σκυροδέματος είναι μικρότερη από 50 mm. Ο δονητής θα βυθίζεται κατακόρυφα στο κέντρο του δοκιμίου και μέχρι βάθους περίπου 20 mm από τον πυθμένα του δοκιμίου. Στη συνέχεια ανασύρεται αργά, ενώ προστίθεται σκυρόδεμα έτσι ώστε η μήτρα να παραμένει πάντοτε γεμάτη.
- Με ράβδο συμπυκνώσεως αν η κάθιση θα είναι μεγαλύτερη από 50mm. Το σκυρόδεμα θα διαστρώνεται μέσα στη μήτρα σε δύο στρώσεις ίσου ύψους. Ο αριθμός χτύπων ανά στρώση θα είναι 25 και η ράβδος θα εισχωρεί κατά 20 mm στην κατώτερη στρώση.
- Μετά την ολοκλήρωση της συμπυκνώσεως η επιφάνεια του σκυροδέματος επιπεδώνεται.
- Η σήμανση του δοκιμίου θα γίνεται με τρόπο ευκρινή.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΟΚΙΜΙΩN
1. Δοκίμια για τον έλεγχο της συμβατικής αντοχής του σκυροδέματος. Τα δοκίμια πρέπει να παραμένουν στις μήτρες προστατευόμενα από κρούσεις, δονήσεις και ξήρανση τουλάχιστον επί 20 ώρες και όχι περισσότερο από 32 ώρες. Το χειμώνα λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία από παγοληψία και το καλοκαίρι από καύσωνα και εξάτμιση νερού. Μετά την αφαίρεση των μητρών τα δοκίμια πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία 20±2° C και σε ατμόσφαιρα σχετικής υγρασίας τουλάχιστον 90%.
2. Δοκίμια για τον προσδιορισμό της πορείας αντοχής του σκυροδέματος. Τα δοκίμια αυτά θα παραμένουν μέχρι τον έλεγχο τους δίπλα στο κατακόρυφο στοιχείο ή επάνω στο οριζόντιο στοιχείο που κατασκευάστηκε. Η συντήρηση των δοκιμίων (κάλυψη, διαβροχή κ.τ.λ.) θα γίνεται όπως ακριβώς και του αντίστοιχου στοιχείου.
γ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΘΛΙΨΗ
Αντικείμενο του έλεγχου είναι ο προσδιορισμός της αντοχής σε θλίψη του σκυροδέματος.
ΣΥΣΚΕΥΕΣ
- ΠΡΕΣΣΑ ΘΡΑΥΣΗΣ
Κατά τον παραπάνω έλεγχο τα δοκίμια σκυροδέματος δέχονται πίεσης από πλήρως αυτοματοποιημένη πρέσα θραύσης όπου υπολογίζεται η τάση θραύσης και εκτυπώνονται αυτόματα τα αποτελέσματα.